Stredná odborná škola gastronómie a služieb v Prešove chce variť moderne a bezodpadovo. Svojich žiakov chce naučiť, aby varili zo sezónnych surovín, využívali aj potravinové zvyšky a znižovali tým kuchynský odpad. Pomôcť im má pritom cezhraničný projekt s poľským partnerom.
Krajskí poslanci schválili vstup Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove do projektu Kuchyňa zajtrajška – Zero Waste Gastro Akadémia s predpokladaným rozpočtovým nákladom vo výške viac ako 50-tisíc eur. Projekt by sa mal realizovať v rámci cezhraničného programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021 – 2027.
Predpokladaná výška nenávratného finančného príspevku (NFP) z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje viac ako 40-tisíc eur, predpokladaná výška NFP zo štátneho rozpočtu predstavuje vyše 6-tisíc eur a predpokladaná výška spolufinancovania – zo zdrojov PSK predstavuje viac ako 4-tisíc eur.
Hlavným cieľom projektu je posilniť environmentálne povedomie mladých ľudí v pohraničnom regióne a zároveň zvýšiť ich praktické zručnosti v oblasti udržateľnej gastronómie prostredníctvom cezhraničnej spolupráce slovenských a poľských odborných škôl. Projekt reaguje na spoločnú potrebu znižovania potravinového odpadu a zavádzania princípov cirkulárneho hospodárstva do každodennej školskej praxe. Partnerom projektu je Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
V rámci projektu sa budú realizovať trojdňové odborné workshopy, dva cezhraničné výmenné pobyty a semináre s profesionálnymi kuchármi. Súčasťou bude praktické varenie zo zvyškov a exkurzie do ekologicky orientovaných prevádzok. Týmto spôsobom sa študenti oboch škôl naučia minimalizovať odpad v kuchyni, ale aj ako premýšľať ekologicky, vytvárať nové recepty z potravinových zvyškov a pracovať s lokálnymi, sezónnymi surovinami.
Výstupom projektu bude videozáznam, ktorý bude slúžiť žiakom a školám ako trvalo dostupný edukačný obsah, zároveň sa vytvorí dvojjazyčný digitálny a tlačený receptár „Chute bez odpadu“. Publikácia bude obsahovať recepty študentov, video návody, QR kódy a praktické tipy od profesionálnych kuchárov zo Slovenska a Poľska.
Záverečnou aktivitou projektu bude Zero Waste Konferencia pre verejnosť, odborníkov, študentov a pedagógov, ktorej cieľom je prezentovať výsledky projektu a podporiť širšiu diskusiu o udržateľnosti v gastronómii. Predpokladaná doba realizácia projektu je od decembra 2025 do novembra 2026.