Stredoškoláci PSK vyrobili robotov pomocníkov či stroj na domáce úlohy

Atraktívny vzdelávací program MyMachine Slovakia má za sebou 7. ročník, ktorého súčasťou boli znovu aj stredné školy prešovskej krajskej samosprávy. Žiakom základných škôl pomohli skonštruovať vysnívané vynálezy, ktoré vznikli na základe návrhov vysokoškolákov. Vyrobili upratovacieho pomocníka, objímacieho či logopedického robota, ale aj stroj na písanie domácich úloh a  interaktívny stan, kde sa dá hrať nočný futbal.

Nové vynálezy aktuálneho ročníka programu MyMachine Slovakia sa prvýkrát verejne  odhalili a  testovali v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach počas MyMachine Expo. A práve košické podujatie predstavilo tiež produkty, ktoré vznikli spoluprácou žiakov základných škôl so strednými školami Prešovského samosprávneho kraja. Dejiskom ich premiéry sa stal koncom júna Kulturpark, ktorý privítal 200 detí. Do sveta vedy a vynálezov vyslali nových robotických pomocníkov a ďalšie zaujímavé zariadenia.

Do programu MyMachine Slovakia sa tento rok zapojilo celkovo päť stredných škôl PSK. Stredná priemyselná škola v Snine pomohla zrealizovať vynález Futbal v tme. Jeho zámerom bolo umožniť hrať futbal aj potom, ako zapadne slnko a loptu nie je vidieť. Návrh pre interaktívny stan so svietiacou futbalkou vytvorili podľa nákresov žiakov ZŠ univerzitní študenti. A naši mladí konštruktéri zo Sniny ho nenechali na papieri a dali mu hmotnú podobu.

Stredná odborná škola technická v Humennom sa postarala o výrobu upratovacieho pomocníka Dodo 1000. Ten v triede pomáha so zberom odpadkov, hračiek, písacích potrieb či zošitov od detí. Pomocníka pritom môžu využiť samotní žiaci aj učitelia.

Šikovní študenti Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade pretavili do reality predstavu logopedického robota Milana. Skonštruovali robota, ktorý rozpráva, a s ktorým je možné používať rôzne logopedické aplikácie a naučiť sa správne vyslovovať jednotlivé slovenské hlásky.

Objímacieho robota Rona zas vyrobili konštruktéri zo Spojenej školy, Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Úlohou ich robota z mäkkého materiálu a so sympatickým vzhľadom  je upokojiť či rozveseliť počas náročných dní.

Stredná priemyselná škola technická z Bardejova pomohla vytvoriť unikátny stroj na písanie domácich úloh. S využitím najnovších laserových technológií a umelej inteligencie vyrobili pero, ktoré do zošita prepisuje správne odpovede.

Vzdelávací program MyMachine Slovakia realizuje Karpatská nadácia a zameriava sa na rozvoj tvorivosti, komunikácie a spolupráce. V tomto roku  nakreslili svoje vysnívané vynálezy deti zo 14 základných škôl, študenti deviatich fakúlt navrhli, ako by sa dali vyrobiť a študenti 14 stredných technických škôl z nich podľa týchto návrhov vyrobili funkčné prototypy.   Celkovo sa počas MyMachine Slovakia 2023 vyrobilo 16 vynálezov.

-io

foto: Karpatská nadácia, freepik

 

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.