PSK pomáha pri výbere správnej strednej školy

Pre deviatakov má zriadený školský web a v obehu informačnú brožúru

 

Pred tromi rokmi prišiel Prešovský samosprávny kraj s projektom KamPO základnej?. Vytvoril ideálneho informačného sprievodcu župnými strednými školami pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl. V rámci projektu zriadil školský webový portál a vydal tlačenú brožúru s informáciami o školách, ktoré zriaďuje. V aktuálnom čase blížiacich sa prijímačiek na stredné školy sa KamPO základnej? znovu hlási o slovo, aby uľahčil ôsmakom a deviatakom v kraji ich rozhodovanie, kde študovať.

Pri výbere vhodnej strednej školy pomáha žiakom končiacich ročníkov ZŠ, ich rodičom a výchovným poradcom atraktívny projekt prešovskej župy KamPO základnej?. Jeho súčasťou je tlačený materiál o školských zariadeniach krajskej samosprávy a školský webový portál www.kampo.sk.

Projekt úspešne odštartoval v roku 2020, kedy sa do obehu dostalo prvé vydanie približne 180 stranovej brožúry s rovnomenným názvom. Obdržal ju vtedy každý z vyše 6 300 deviatakov v kraji. Pre aktuálny školský rok 2022/2023 prešla publikácia svojou reedíciou, ktorá zahŕňala aktualizáciu dát aj nový vizuál, pričom priniesla dotlač v náklade 6500 kusov.  

Začiatkom roka 2022 sa tak náš informačný poradca znovu dostal k všetkým žiakom končiacich ročníkov v kraji. Časť jeho nového vydania sme však pred nedávnymi vianočnými sviatkami opätovne rozdistribuovali na školské úrady v kraji, aby boli k dispozícii aj pre nasledujúci školský rok. Ako najväčší zriaďovateľ stredných škôl v kraji totiž určite chceme byť pri výbere strednej školy žiakom končiacich ročníkov čo najviac nápomocní a naše KamPO základnej? – či už brožúra aj pravidelne aktualizovaný web sú jednoznačne skvelým prostriedkom, ktorý im  môže ich prvé vážne životné rozhodnutie výrazne uľahčiť,“  priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Plnofarebná brožúra monitoruje odbory, krúžkovú činnosť, tradície a vybavenosť odborných škôl a gymnázií v pôsobnosti krajskej samosprávy. Doplnená je o ich kontaktné údaje, QR kódy i fotografie. Školské zariadenia sú v nej zoradené podľa zameraní -  Gymnáziá a jazykové školy,  Spojené školy, Ekonómia, obchod, služby; Pedagogika a zdravotníctvo; Technika či Umenie. Vďaka tomu sa môžu deviataci v ponuke 68 stredných škôl PSK lepšie orientovať a sústrediť sa na oblasť, ktorá ich najviac zaujíma.

PSK zároveň prevádzkuje školský portál www.kampo.sk. Ten podobne ako brožúra prináša informácie o župných stredných školách, ale zároveň aj novinky z ich diania, predpoveď štúdia, prehľad školských internátov a mnohé ďalšie dôležité fakty. Portál je autorským produktom absolventa župnej SPŠ elektrotechnickej v Prešove Mareka Gogoľa, ktorý je víťazom programátorskej súťaže Šarišský hackathon a počas ktorého vznikla myšlienka jeho zriadenia. Každoročne prechádza update-om otvorených dát a je pravidelne aktualizovaný a dopĺňaný o správy zo života župných stredných škôl, informácie o ich fungovaní, prijímacom konaní, maturitách a pod.

Snahou Prešovského samosprávneho kraja je prostredníctvom brožúry KamPO základnej? a webovej stránky www.kampo.sk priniesť žiakom základných škôl a ich rodičom vhodného informačného sprievodcu strednými školami v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Oba produkty vznikli a sú aktualizované v spolupráci s týmito školami a pripravované atraktívnou formou, aby mladých upútali.

-io-

foto: freepik

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.