Noc výskumníkov a vedcov znovu aj v Poprade

Prešovský samosprávny kraj (PSK) aj tento rok prevzal záštitu nad festivalom Európska noc výskumníkov. Podujatie priblíži nové vedecké poznatky a objavy širokým masám opäť tiež v Poprade. Stane sa tak už tento piatok 29. decembra. Na jeho programe sú prezentačné stánky s robotmi, automatizáciou či farmáciou i viaceré prednášky s odborníkmi.

Milovníci vedy a inovácií sa môžu tešiť na v poradí 17. ročník festivalu Európska noc výskumníkov, ktorý sa realizuje v 25 krajinách Európy. Podobne ako v minulom roku aj tento ho v Prešovskom kraji bude hostiť mesto Poprad a jeho obchodné centrum Max. A to v piatok 29. septembra. Bohatý vedecký program pod Tatrami odštartuje o deviatej hodine a potrvá do neskorého večera (20.00 hod.). Koná sa pod záštitou prešovskej krajskej samosprávy a vstup naň je pre všetkých vedátorov zdarma.

Akttálny ročník festivalu sa nesie v dvoch hlavných témach. Prvou je voda a jej šetrenie, ochrana, čistenie a predchádzanie míňaniu jej zdrojov. Druhou témou je umelá inteligencia, konkrétne jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov.

Popradský program sľubuje množstvo nových vedeckých poznatkov a nejednu interakciu s vedcami a inovátormi. A to vďaka sedemnástim vedeckým stánkom. Zamerajú sa na robotiku, astrofyziku a vesmír, kozmické žiarenie a jeho výskum na Lomnickom štíte. Ďalej na počítačové videnie v priemysle, farmáciu, neurovedu, biodiverzitu Tatranského národného parku, ale aj na oblasť potravinárstva, environmentalistiky, dopravy aj elektromobility, či na fungovanie Európskej únie  a na cestu do hlbín mozgu.

Hostia festivalu získajú informácie a poradenstvo od zástupcov fakúlt viacerých slovenských univerzít, správy TANAP-u, Amavet klubu, Astronomického ústavu SAV, Európskeho parlamentu – Kancelárie na Slovensku aj robotických firiem. Vyskúšať si budú môcť roboty z First Lego League, experimenty s vodou a skúmať s ňou súvisiace deje, odmerajú si fyziologické procesy vo forme sledovania pohybu očí, monitorovanie mozgovej aktivity, srdcového tepu či vodivosti pokožky v dôsledku potenia.

Pripravené budú tri odborné prednáškové bloky. Prvý prevedie hostí tematikou veteriny, konkrétne výskytom kliešťov v horách, druhý vesmírom a čiernym slnkom nad Saharou a tretí priblíži 80 rokov Astronomického ústav SAV.

Európska noc výskumníkov sa na Slovensku posledný septembrový piatok organizuje v piatich mestách. Okrem Popradu aj v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a v Žiline. Vytvára ideálny priestor na vzdelávanie, interakciu a vzrušujúce zážitky. Jej  hlavným cieľom je priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti, ukázať, ako ovplyvňujú náš každodenný život a popularizovať vedu. Osobitým zámerom je podpora mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru.

Za jeho realizáciou stoja o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), Slovenská akadémia vied (SAV), Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) a Euractiv. Detailný program Európskej noci výskumníkov 2023 v Poprade, ako aj v iných mestách je zverejnený na www.nocvyskumnikov.sk.

 

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.