Na Úrade PSK sa prvýkrát v jeho histórii prakticky maturovalo

Maturantka Bianka Šoltésová dnes zložila praktickú skúšku dospelosti v ekonomickom odbore na netradičnom mieste - na  Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Realizovala ju formou obhajoby vlastného projektu pred päťčlennou komisiou a v skúške obstála na výbornú. Stala sa vôbec prvou žiačkou, ktorá maturovala v sídle prešovskej župy.

Úrad Prešovského samosprávneho kraja bol dejiskom konania praktickej maturitnej skúšky. Stalo sa tak prvýkrát v jeho histórii. Maturantka Obchodnej akadémie, Masarykova 24, Prešov,  organizačnej zložky Spojenej školy, absolvovala praktickú maturitu v odbore ekonomické a obchodné služby. Na výbornú ju zložila vo štvrtok 18. mája.

Praktická maturita sa na Úrade PSK realizovala na základe učebnej zmluvy o odbornom vzdelávaní medzi prešovskou krajskou samosprávou a žiačkou, ktorá bola podpísaná v školskom roku 2019/2020 na základe Zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave.

Prebiehala od 9.00 do 9.30 hodiny pred päťčlennou predmetovou maturitnou komisiou zloženou zo zástupcov Spojenej školy, Masarykova 2, Prešov; SPŠ elektrotechnickej, Plzenská 1, Prešov a odboru školstva Ú PSK. Medzi prizvanými boli aj riaditeľ zmienenej spojenej školy a regionálny koordinátor Štátneho inštitútu odborného vzdelávania pre duál.

Prešovský samosprávy kraj bol prvý z krajov, ktorý od Republikovej únie zamestnávateľov získal osvedčenie o spôsobilosti poskytovať od školského roka 2019/2020 praktické vyučovanie žiakom v odbore ekonomické a obchodné služby.

V tom istom školskom roku Úrad PSK uzavrel zmluvu o duálnom systéme vzdelávania s Obchodnou akadémiou v Prešove a následne učebnú zmluvu o odbornom vzdelávaní  s maturujúcou žiačkou, ktorá momentálne študuje na Obchodnej akadémií, Masarykova 24, Prešov, o. z. Spojenej školy.  

Prešovský samosprávny  kraj sa v systéme duálneho vzdelávania radí medzi lídrov na Slovensku. Aktuálne, v školskom roku 2022/2023, je na jeho území do duálu zapojených celkovo 34 stredných škôl a 1 326 žiakov. Z toho 1 046 žiakov zo SŠ, ktoré zriaďuje prešovská župa.  Počet zamestnávateľov, ktorí majú uzavretú zmluvu o duálnom vzdelávaní so strednými odbornými školami, je v súčasnosti 257.

-io

foto: freepik, Úrad PSK

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.