Mladí z kraja raňajkovali so županom a diskutovali o zručnostiach

Zástupcovia s školských parlamentov stredných škôl Prešovského kraja strávili štvrtok, 23. novembra,  na úrade prešovskej župy, Dôvodom bolo ich stretnutie s jej predsedom na spoločných raňajkách a neskôr diskusia počas konferencii venovanej zručnostiam a kritickému mysleniu. V sídle PSK sa ich stretlo približne 100.

Školské parlamenty, ktoré zastrešuje Rada mládeže Prešovského kraja, priblížili svoje projekty a ďalšie ciele počas spoločných  raňajok so županom Milanom Majerským. Stalo sa tak vo štvrtok 23. novembra. V tento deň pritom mládež prešovského regiónu prijala pozvanie aj na 18. ročník mládežníckej konferencie, ktorú PSK pripravil pri príležitosti Európskeho roka zručností.

Konferencia pre členov a koordinátorov školských parlamentov bola podobne ako raňajky zameraná na prezentáciu zrealizovaných zámerov cez grantový program #zlepšimeto 2023, ktorý v školách s finančnou podporou PSK prináša vznik atraktívnych oddychových zón a realizáciu verejnoprospešných dobročinných a eko projektov.

Ďalšou z tém podujatia bolo kritické myslenie, prezentovanie trikov pre efektívny časový manažment a oblasť budovania dôvery. V neposlednom rade však priblížilo oblasť zručností, a to, ako ich správne rozvíjať a ďalej skvalitňovať.

Prešovský samosprávny kraj sa konferenciou pripojil k iniciatíve Európskej komisie, ktorá aktuálny rok vyhlásila za rok zručností (s trvaním do mája 2024). Jej cieľom je zabezpečiť pre každého občana celoživotný prístup k vzdelávaniu a rozvíjať jeho zručnosti a kompetencie v každom životnom štádiu. Práve to môže následne prispieť k vytváraniu kvalitných pracovných miest na trhu a odstraňovaniu nesúladu medzi ponúkanými a požadovanými zručnosťami EÚ.

PSK realizuje spoločné aktivity s Radou mládežou Prešovského kraja pravidelne. Ich spoluprácu potvrdilo spoločne podpísané memorandum v roku 2018, ktorého cieľom je rozširovať participáciu mládeže na živote školy a podnietiť mladých k záujmu o svoje okolie a veci verejné. Rada združuje jedenásť školských parlamentov na území kraja a reprezentuje a obhajuje záujmy žiakov SŠ vo vzťahu ku samosprávnemu kraju a jeho predsedovi.

-io-

foto: freepik

 

 

 

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.