EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV 2022

Podujatie sa uskutoční v piatok 30.9. aj v Prešovskom kraji v OC Max Poprad. Organizátori podujatia znovu raz pripravili bohatý a maximálne pestrý program, ktorý osloví všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Mottom 16. ročníka bude „Dôverujme vede“, ktorým chceme divákov a najmä mladých ľudí podnietiť k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok chceme ukázať, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Naším cieľom je podnietiť mladých ľudí aj širokú verejnosť k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a ich prostredníctvom lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja. Hlavná téma bude reflektovať aj aktivitu Vedecký kuriér, v rámci ktorej budeme distribuovať sety s pokusmi pre žiakov na školy po celom Slovensku. Okrem toho, chceme toto témou poukázať aj na potrebu verifikovania teoretických poznatkov a kritického a kreatívneho myslenia, ktoré sú potrebné vo všetkých oblastiach vzdelávania.  

Festival vedy Európska noc výskumníkov je projekt finančne podporovaný rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon Europe, v časti - Marie Skłodowska-Curie actions pod číslom 101060946.  Európska noc výskumníkov vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. 

Tento projekt je spolufinancovaný z programu Európskej únie na podporu výskumu a inovácií Horizont Európa, Marie Sklodowska-Curie Action, grantová zmluva číslo 101060946.

Nad podujatím prevzali záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Eduard Heger. Podujatie v Poprade je pod záštitou aj predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského. 

Viac informácií o podujatí (a plánovaný online prenos 30.9.)  si môžete pozrieť na odkaze: www.nocvyskumnikov.sk

 

Tlačová správa:

Európska noc výskumníkov prinesie neopakovateľné zážitky s vedou opäť naživo

Aj tento rok sa posledný septembrový piatok, 30. 9. 2022, pripojí päť slovenských miest k najväčšiemu vedecko - popularizačnému podujatiu v Európe, aby ukázali malým aj veľkým výskumníkom, že dôvera vo vedu je aj naďalej silná. Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina a Poprad sa opäť na jeden deň ponoria do tajov vedy a návštevníkom Európskej noci výskumníkov prinesú nielen najnovšie vedecké objavy a inovácie. Ich sprievodcami budú významní zahraniční vedci, ale aj poprední slovenskí výskumníci a mladé vedecké nádeje.

Vesmírne objavy, roboty, prototypy technologických noviniek, prelomové poznatky z biológie, medicíny či fyziky, ale aj zábavné úlohy, hlavolamy či najrôznejšie pokusy. Aj na to sa môžu tešiť návštevníci už 16. ročníka Európskej noci výskumníkov, ktorej tohtoročným mottom je výzva „Dôverujme vede“. Svojím zameraním výnimočná Európska noc výskumníkov sa uskutoční v tento deň paralelne v 25 európskych krajinách a Slovensko medzi nimi ani tentokrát nebude chýbať. „Naším hlavným cieľom je aj tento rok podnietiť mladých ľudí aj širokú verejnosť k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a prostredníctvom nich lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja,“ objasňuje Ľubomír Bilský, riaditeľ o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), ktorá podujatie spoločne s partnermi SAV, CVTI SR a I-Europa organizuje.

V Poprade sa budú môcť návštevníci v OC MAX pozrieť do stánku „Kométy - chvostnaté cestovateľky“, kde sa dozvedia o unikátnej vesmírna misia "Rosetta", ktorá odštartovala zo Zeme v roku 2004 a po prekonaní takmer 500 miliónov kilometrov po prvýkrát v histórii ľudstva spustila sondu na povrch kométy. „Popradčania sa budú môcť dozvedieť aj veľa nového o svojich mozgoch. Malých i veľkých bádateľov čaká modelovanie vlastného neurónu, skúška reflexov či rôzne hry na precvičenie pamäti,“ pozýva Ľ. Bilský.

Technológiu na zachytávanie oxidu uhličitého z atmosféry predstaví OZ FIRST Global Slovakia. V ich stánku si návštevníci budú môcť vyskúšať aj roboty, ktoré majú za úlohu riešiť globálne výzvy. „Som veľmi rád, že sa na Noci výskumníkov zúčastnia aj mladé vedecké talenty, veď kto lepšie nadchne žiakov a študentov ako ich rovesníci, dopĺňa Ľ. Bilský. Detailný program Európskej noci výskumníkov 2022 v jednotlivých mestách je zverejnený na www.nocvyskumnikov.sk.

Tak ako každý rok, aj tento ročník Európskej noci výskumníkov so sebou prinesie desiatky diskusií so špičkovými odborníkmi. Vlajková diskusia, ktorá bude hovoriť priamo o téme tohtoročného podujatia, sa uskutoční v bratislavskom V-klube. O tom, ako navrátiť dôveru vo vedu, budú diskutovať Pavol Šajgalík (predseda Slovenskej akadémie vied), Dušan Škvarna (profesor, Univerzita Mateja Bela), Silvia Porubänová (sociologička a výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva) a Daniela Kováčová (vysokoškolská pedagogička, Univerzita Mateja Bela). „Je pre mňa veľkým potešením, že o kľúčovej téme tohtoročnej Noci výskumníkov prídu diskutovať skutočné kapacity slovenskej vedy. Diskusiu budeme aj streamovať aby bola dostupná aj nadšencom pre vedu, ktorí sa do Bratislavy nedostanú, pozýva Ľ. Bilský.

Kontakt pre médiá:

Roman Korenek - ReputationN
Mob.: +421 911 019 992, 
korenek@reputationn.sk

Ďakujem Prešov!


Stránka bude pre mobilné zariadenia dostupná v najbližsích okamihoch.